Regelmatig krijg ik de vraag waarom vechten en waarom Viking?. Kan het niet iets vredelievender zijn. Er is al genoeg geweld en oorlog in de wereld en dan ook nog z’n agressieve hobby als vechten met wapens. Vechten heeft vaak een negatieve klank. Mensen denken vaak dat het om agressie gaat. Vechten als een Viking (VaeV) gaat juist niet over agressie, het gaat om beheersing en zelfontplooiing. In dit bericht lees je meer over het waarom achter VaeV. Tijd voor wat filosofische diepgang 😉.
Inhoud:
De positieve kant van Vechten
Voor mij is vechten veel meer dan agressie, geweld, en oorlog. Want vechten en het gevecht aangaan heeft ook een hele andere kant. Wat als je lijf geteisterd wordt door kanker of een andere slopende ziekte, dan moet je vechten tegen de ziekte wil je het overleven. Mensen die leiden aan depresiviteit moeten ook keihard vechten om er bovenop te komen. Door het gevecht aan te gaan kan je overwinnen en weer beter worden of de ziekte langer uitstellen en zo nog kwaliteitstijd met je dierbare doorbrengen. Dit heeft niets met agressie te maken maar met wilskracht, uithoudingsvermogen en doorzetten. De andere, positieve kant van Vechten daar gaat het om bij VaeV.
Als je in vrede leeft, zoals wij in Nederland, hoef je niet te vechten voor je leven. Wij hebben gelukig de dreiging niet dat we neergeschoten worden in een aanval van oorlogsgeweld. Voor veel mensen is het toch een strijd en een gevecht om een plaats in de maatschappij te bemachtigen en of te behouden. Er zijn zoveel manieren van vechten die niet direct met oorlog, geweld of agressie te maken hebben.
Vechten kan ook een lichamelijke en geestelijke uitdaging zijn. Dit is het in geval van Vechten als een Viking zeker. Het wel bekende martial arts principe. Je vecht niet zo zeer om iemand te verslaan, je vecht om zelf steeds een stukje beter te worden, om je techniek te verbeteren en nieuwe manieren te leren. Een belangrijk en heel mooi deel van het martial arts vechten is dat je kan leren van verliezen. Het is geen gevecht op leven en dood, je kan nagaan wat deed ik toen en wat kan ik aanpassen om dit anders te doen. Je gaat je lichaam en geest trainen en uitdagen.
De Martial Arts van Vechten
Martial arts, bij deze term denken veel mensen direct aan de oosterse vechtsporten. Maar martial arts is van origine een Europese term. Martial arts is afgeleid van de oud Romeinse god Mars. Mars was de oorlogsgod van de oude Romeinen. Martial arts is dan ook te vertalen naar de Krijgskunst van de God Mars.
Jezelf uitdagen
Omdat wij gelukkig deze kunsten niet nodig hebben voor het vechten voor ons leven hebben wij mensen er een spel van gemaakt. De mens heeft het nodig om uitgedaagd te worden op veel fronten en ook op het vlak van krijgskunst. Door wedstrijden te organiseren waar mensen hun kunsten kunnen tonen, als kunst op zich of in een gevecht worden we uitgedaagd en gedreven tot grote hoogte in deze kunsten. Het mooie van Martial arts is ook dat je gewoon jezelf kunt uitdagen om beter te worden. Mooiere slagen te maken met je zwaard of een snellere en krachtigere hoek bij het boksen. Jezelf uitdagen en het steeds moeilijker maken voor jezelf. Bij Martial arts is het streven naar perfectie en weten dat je de perfectie nooit zal bereiken. Het gaat om de reis naar de perfecte vorm en alle facetten bekijken. Per facet zoeken en werken naar verbetering. Het is tijd en focus voor jezelf op je houding en hoe reageert je lijf op bepaalde bewegingen.
Martial arts, dus ook Viking vechten, geeft je meer zelfvertrouwen, discipline, moed, uithoudingsvermogen, je wordt sterker, je wordt fitter. Het leert je om samen te werken en de beste versie van jezelf te worden.
Vechten en spelen
Op Netflix is een leuke serie te vinden dat over het principe van “we maken als mensen overal een spelletje van”. In de serie Human Playground worden mensen, van over de hele wereld uit allerlei verschillende culturen, gevolgd die aan bijzondere en meestal gevaarlijke sporten doen. Dit doen ze om hun grenzen te verleggen op het gebied van hun lichamelijke en geestelijke kunnen. Van stierenvechten en autorace tot kungfu.
Motivatie en Doorzettingsvermogen
Bij iedere vorm van sport is motivatie en doorzetten heel belangrijk. Beginnen is over het algemeen redelijk makkelijk. Zeker bij VaeV omdat je gewoon een keer gratis mee kan doen. Als je eenmaal een keer gestart bent komt motivatie en doorzetten om de hoek kijken omdat het dagelijkse leven veel van ons vraagt is sporten soms erg lastig in te plannen. Na een dag werken ben je moe en wil je eigenlijk niet zo veel meer doen….juist dan is het goed om in actie te komen! Daarna voel je een stuk beter en ben je trots dat je het toch maar weer hebt gedaan.
Stel een Doel
Om jezelf uit te dagen en naar grotere hoogtes te kunnen werken is een doel nodig. Je kan ergens naartoe werken en je kan je voortgang meten en bijhouden. Dit geeft je de nodige motivatie en kracht om door te gaan en te blijven presteren (en vooral proberen, vallen en weer opstaan). Een doel is goed om naartoe te werken, maar wat als je het doel hebt behaald. Of weer anders je doel is iets wat niet haalbaar is maar iets om naar te streven. Dan is een doel alleen niet voldoende.
Ontwikkel een Systeem
Wat je nodig hebt is een systeem! Wat moet je doen om je doel te behalen of te benaderen. Dit is net zo belangrijk en misschien wel belangrijker dan alleen een doel hebben. Dus bedenk goed hoe je naar je doel gaat werken wat en wanneer je daar activiteiten voor wil ondernemen. Maak hier een plannetje voor. Je kan bijvoorbeeld een trainingsschema opstellen. Wanneer ga je welke spieren trainen en wanneer doe je slagoefeningen. Vergeet niet dat je ook aan je uithoudingsvermogen moet werken. Dus ga hartlopen of ga lekker meedoen met de VaeV Bootcamptrainingen.
Voorbeeld
Naast een doel en een systeem is het hebben van een voorbeeld ook een krachtig principe voor motivatie en doorzettingsvermogen. Net zoals bij de oude Romeinen, zij hadden de god Marts als voorbeeld. In de huidige tijd kan je een succesvolle sporter kiezen als voorbeeld. Iemand die de top heeft bereikt in jouw favoriete sport. Bij voorbeeld Bruce Lee in de Kungfu of Rico Verhoeven bij het Kickboksen. Maar wat als er in jouw sport niet makkelijk een voorbeeld te kiezen is, zoals bij het Viking vechten. De sport is relatief klein en er worden geen grote internationale wedstrijden georganiseerd.
Voor het Vechten als een Viking hebben we een ander soort voorbeeld gekozen. De historische Vikingstrijder. Ook hier kan er weer gedacht worden, waarom een brute plunderaar als voorbeeld. De vroege middeleeuwen (de tijd waarin de Vikingen leefden) was een brute periode waar roven, plunderen en moorden de dagelijkse gang van zaken was. Dat maakt het niet goed maar zet alles wel even in het juiste perspectief. Het voorbeeld wat de Vikingstrijder voorstelt is een onafhankelijke, avontuurlijke, krachtige, doorzettende en onbevreesde krijger.
De Vikingstrijder
Een Doorzettende, onbevreesde, onafhankelijke, avontuurlijke en krachtige krijger.
De Vikingstrijder
Maar wat maakte de Vikingstrijder tot het voorbeeld voor ons? De Vikingen waren verschillende Scandinavische stammen die vanuit Noorwegen, Denemarken en Zweden het Christelijke Europa van de vroege middeleeuwen in bedwang hielden. Meer dan 900 jaar lang hebben ze te midden van het steeds Christelijker wordende Europe vastgehouden aan hun gebruiken en gewoontes. Toch wisten ze handel te drijven in heel veel landen ondanks alle verbonden om met de heidenen te handelen.
Onbevreesd
Hun onbevreesde karakter hadden ze te danken aan hun geloof. Ze geloofden dat bij de geboorte hun sterfdag ook al vastgelegd was. Het maakte niet uit wat je deed, de dag dat je zou sterven lag al vast. Als je iets heldhaftigs deed en je ging niet dood was het dus niet jouw dag om te gaan. Ook de overtuiging dat als je heldhaftig sterft je naar de hal van Odin (de oppergod) mag om daar te feesten tot het einde der tijd, Ragnarok, en dan nog een keer onder leiding van Odin het gevecht aan gaat. Maakt van de Vikingstrijder een onbevreesde krijger.
Avontuurlijk
Naast dit alles waren de Vikingen ook een avontuurlijk volk en zijn tot heel ver de wereld over gevaren. Van Scandinavië tot aan Amerika en Constantinopel. Niet alleen om te roven en plunderen maar ook om handel te drijven en nieuwe leefgebieden te zoeken. In Constantinopel zijn ze zelfs de persoonlijke lijfwacht van de keizer geworden, de Varagiaanse garde. Dit is het beeld van de Vikingstrijder waar we bij Vechten als een Viking van uit gaan.
De negen Viking waardes
Naast al deze krachtige karaktereigenschappen zijn er ook nog de negen Viking waarden die het voorbeeld van de Vikingstrijder nog sterker maakt. De negen waardes zijn een soort leefregels die hun oorsprong kennen in de Edda. Het boek van de Goden- en Heldenliederen uit het oude hoge noorden.
1 – Eerlijkheid; Geef aan als je iets niet kan, wees duidelijk. Niet konkelen en liegen.
2 – Discipline; Hou je aan de afspraak. Bedenk dat je met kleine stapjes heel ver komt.
3 – Vriendschap; Help elkaar en gun de ander het beste!
4 – Eer/Respect; Iedereen is anders, iedereen is waardevol! Respect kan je alleen verdienen door het te tonen!
5 – Moed; vind je iets spannend? Ga er voor! Vraag om hulp als iets niet lukt
6 – Gastvrij; laat andere zich welkom voelen en deel.
7 – Bedrijvigheid; zet je voor de volle 100% in. Ga niet wachten tot het gevraagd wordt, help mee.
8 – Doorzetten; geef niet op! Probeer het tot het lukt en fouten maken mag.
9 – Zelfstandig; wees niet afhankelijk, probeer het, doe het! Jij kan meer dan jij denkt!
Toegankelijkheid
Nu is het ook zo dat de Vikingen vochten met weinig tot geen harnas en meestal met een schild, bijl, langmes of zwaard de strijd aan gingen. Dit maakt de sport ook weer een stuk toegankelijker. Je hoeft geen grote dure aanschaffingen te doen om te gaan vechten als een Viking. Als het vechten als een ridder was geweest moet je harnas hebben of bij vechten als een Samurai komt ook heel wat kijken. Ook deze twee voorbeelden zijn krachtige historische krijgers die je als voorbeeld kan nemen. Maar maken het toetreden tot de sport een stuk moeilijker.
Op onze pagina over de minimale uitrusting kan je lezen wat je zoal nodig hebt om te beginnen met Vechten als een Viking. Ook is iedereen welkom om de sport te beoefenen. De groepstrainingen zijn open en toegankelijk, kom een keer langs om zelf te ervaren hoe het is. Neem even contact op om een datum af te spreken, wie zien je graag!
Dus Vechten als een Viking gaat niet om agressie of geweld het gaat om je grenzen verleggen en persoonlijke groei door het meester maken van techniek om veilig en beheerst te vechten om samen met je mede vechters de beste versie van jezelf neer te zetten. Met als het groote voorbeeld de onbevreesde Vikingstrijder.