De anatomie van het zwaard

Hoe het zwaard opgebouwd is en uit welke onderdelen het bestaat kunnen we de anatomie van het zwaard noemen. De volgende onderdelen worden onderscheiden in de opbouw van het zwaard; het blad ook wel de kling, de bloedgeul, de pareerstang, het gevest of handvat en de pommel.

Binnen het re-enactment vechten worden nog veel meer wapens gebruikt dan alleen het zwaard. Het zwaard is toch wel het summum van de vroegmiddeleeuwse krijgskunst. De productie van een zwaard vereist een hoge mate van vakmanschap. In dit artikel behandelen we kort en bondig de verschillende onderdelen van de zwaardopbouw, de anatomie van het viking zwaard.

De anatomie van het zwaard kling pareerstang gevest en pommel

De zwaardkling

De kling of het zwaardblad is het deel van het zwaard waar ook de snijkant(en) aanwezig is(zijn). Dit is een belangrijk deel van het zwaard waar ook direct het grootste vakmanschap in zit. De kern van het zwaard moet flexibel zijn, zodat het niet breekt bij slagen. De randen van het blad moeten hard zijn om de scherpte goed en lang te bewaren. Over de volledige lengte van het zwaardblad loopt meestal een geul, deze wordt ook wel de bloedgeul genoemd.

De bloedgeul

De geul die meestal over de volledige lengte van de blad loopt is niet zoals de naam doet vermoeden voor het bloed. De geul is van groot belang voor de sterkte van het zwaard. Als we de doorsnede van de kling zouden bekijken zie je onderstaande figuur (er zijn veel variaties op deze vorm mogelijk). Door het toevoegen van de geul ontstaat er een sterke doorsnede met een minimaal gewicht. Het is dus een gewichtsbesparing met behoud van sterkte.

Doorsnede van zwaardkling met de bloedgeul en geharde punten

De Pareerstang

Bij de zwaarden uit de Viking periode is de Pareerstang vrij kort. Pas bij de latere versies van het Viking zwaard zien we een langere Pareerstang verschijnen. Met de pareerstang worden de vingers beschermd tegen het doorglijden van het blad van de tegenstander. Ook kan je met de pareerstang een slag van de tegenstander opvangen en manipuleren of wel pareren zodat jij een vervolg aanval (repost) kan maken.

Gevest

Het gevest is het deel van het zwaard waar je het zwaard vasthoudt. Daarom wordt het ook wel het handvat of de handgreep genoemd. Bij de originele Viking zwaarden was het gevest heel kort. De moderne replica’s hebben bijna allemaal een te lang gevest, dit om er voor te zorgen dat je met een dikke handschoen het zwaard nog steeds kan hanteren. Meestal was het gevest opgebouwd uit een verdund (verjongt) deel van het blad met aan beide kanten houten delen en deze werden weer omwonden met leer.

Pommel

Als laatste deel van het zwaard hebben we nog de pommel. De pommel is de knop die aan het einde van het gevest bevestigd wordt. Het dient als tegengewicht voor het zwaard blad en zorg zo voor de juiste balans van het wapen. De pommel kan ook gebruikt worden in de greep van het zwaard, bijvoorbeeld bij een steek beweging. Dan kan je hand volledig over de pommel grijpen om zo nog meer bereik te hebben en maximale kracht kan uitoefenen.

Dit is de anatomie van het zwaard. Grijp nu je zwaard bij het gevest en kom een keer Vechten als een Viking!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner