Hoe werkt de workshop Viking teambuilding Battle

Hoe werkt de workshop Viking teambuilding Battle? Ben jij benieuwd of deze workshop iets voor jullie bedrijf is? Lees dan zeker even verder, aan de hand van een beschrijving van de workshop die VaeV gegeven heeft aan Reclassering Nederland leggen we het uit. Dit artikel beschrijft hoe de workshop voor de Reclasseringswerkers eruitzag toen zij de Viking teambuilding battle workshop hebben gevolgd. Tevens wordt duidelijk hoe de workshop verloopt en wat een team er aan kan hebben. Wegens privacy technische redenen gebruiken we geen namen en afbeeldingen van medewerkers in dit artikel.

Viking Teambuilding Battle is Succesvol Samenwerken in Lijnformaties

Workshop voor Reclassering Nederland

Dinsdag 16 januari 2024 was het zover de Workshop Viking Vechten Reclassering Nederland (regio Alkmaar). De Reclassering had de workshop geboekt als onderdeel van hun vitaliteitsdag en ze hadden eerder op de dag al een workshop mindfulness gedaan. De Reclassering had voor deze dag het scouting terrein de Heerlijkheid in Bergen (Noord-Holland) geboekt. Het scouting terrein ligt aan de Eeuwige laan in Bergen, midden in een prachtig park. Een prima plek voor de workshop want er is genoeg buitenruimte. Nu was het zo dat de winter even in Nederland was gearriveerd die dag. Er lag gewoon een pak sneeuw! Om glij- en valpartijen te voorkomen zijn we maar naar binnen uitgeweken. Rond 11 uur was het dan tijd, om de Viking Teambuilding Battle workshop van ongeveer een uur tot anderhalf uur, te starten.

"Met 25 collega’s hebben we een actieve workshop van een uur gevolgd met als doel aandacht voor teamsamenwerking, veiligheid en lol. Theo legt op een rustige manier de regels uit en laat zich niet van de wijs brengen door de twee fanatieke teams. Het was prettig dat een collega van ons ook bekend is met Vechten als een Viking. Hierdoor werden beide teams vlot geïnstrueerd. Binnen de teams konden we meerdere rollen innemen, waardoor het spel tot het eind dynamisch bleef. We hebben geleerd en ervaren dat wanneer we ons blijven concentreren op onze rol, het makkelijker is zo lang mogelijk in het spel te blijven. Samenwerking, sportiviteit en eer zijn belangrijke waarden die zijn blijven hangen. Een uur inspannend vechten bleek ook nog eens een mooie work-out te zijn. De communicatie voorafgaand aan de workshop verliep prettig en constructief."
Discipline
Medewerker
Reclassering Nederland

Vitaliteitsdag

De Viking team Battle is prima in te zetten op je vitaliteitsdag het is een intensieve een leuke manier om actief bezig te zijn met je collega’s daarnaast moet je gefocust blijven en beheerst te werk gaan en altijd samen proberen te werken. Het is niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Het doet iets in je hoofd als jezelf moet verdedigen tegen mensen die jou willen aftikken en met (zachte) wapens op je afkomen. Dit draagt ook bij, bij het team gevoel en de onderlinge verbinding. Je krijgt al snel de wij tegen hun instelling. Beheersing is ook een heel belangrijk aspect van de workshop, blijf nadenken en ga gecontroleerd te werk.

Vitale levensstijl bewust bewegen en met je gezondheid bezig zijn

Vitaliteit

Maar wat is vitaliteit? Vitaliteit betekent levenskracht. De lichamelijke en geestelijke gesteldheid van een persoon die leidt tot energie om te leven. Vitaliteit wordt bepaald door vier pijlers.

  1. Fysiek: beweging, uithoudingsvermogen, kracht, coördinatie en herstelvermogen.
  2. Mentaal: spanningsregulatie, concentratievermogen, zelfvertrouwen, omgang met tegenslagen en persoonlijke ontwikkeling.
  3. Sociaal-emotioneel: assertiviteit, conflicthantering, inzicht in behoefte en gevoelens van anderen en positief samenwerken.
  4. Spiritueel: zingeving, goede doelen stellen en motivatie.
Teambuilding battle als activiteit voor de vitaliteit
"Het voelt als los laten even helemaal nergens anders mee bezig zijn dan de focus op je tegenstander. Je hebt geen tijd om een andere dingen te denken"
Discipline
Medewerker
Reclassering Nederland

Voorbereiding op het teamgevecht

Beheersing, nadenken en gecontroleerd te werk gaan, gold ook voor de reclasseringswerkers die meegingen doen aan deze workshop. In totaal waren het 25 personen. Als eerste kregen de deelnemers een korte introductie over de veiligheid en hoe ze om moeten gaan met de materialen. Daarna konden ze beginnen met rustig één op één sparren. Dit is bedoeld om de deelnemers te laten wennen aan het vechten met een schild en zwaard en het is ook een leuke warming up. Voor de workshop begeleider is het ook uitgelezen situatie om even te kijken hoe mensen omgaan met de materialen, zijn ze beheerst, hoe fanatiek gaan ze te werk. Ook zie je de terughoudendheid bij veel mensen afzwakken en ze worden steeds fanatieker. Kortom een prima voorbereiding op het teamgevecht.

Hoe werkt de Viking teambuilding battle? Eerst oefenen door 1 op 1 te sparren

Twee teams vormen

De groep werd in tweeën gesplitst zodat ze samen een teamvormde waarmee ze aan het werk moesten gaan. ieder team moest een leider aanwijzen, de aanvoerder van het team. De aanvoerder geeft sturing aan het team en samen bedenk je een plan om te gaan kijken hoe je je tegenstander kan verslaan. wie gaat er met de langwapens werken en wie gaat er met de korte wapens en een schild aan de slag. De langwapenvechters zijn de aanvallers. Als langwapenvechter heb je geen schild daardoor kan je jezelf moeilijker verdedigen. Daar zijn de schildvechters voor, dat zijn uiteindelijk de verdedigers van het team. Dan heeft het team ook nog flankers en eventueel Runners. Flankers zijn de mensen die op de flanken staan en moeten er voor zorgen dat er niemand achter je groep kan komen. Een Runner kan iemand zijn die een aanval gaat uitvoeren en juist gaat proberen om achter team van de tegenstander te komen. Dus om de flankers van de tegenstander heen zien te komen. Zo krijgt iedereen in het team een rol en een functie.

Rollen en functies in lijnformaties tijdens de workshops
"Het voelt meer als spelen dan als teambuilding en je gaat automatisch meer samenwerken"
Discipline
Medewerker
Reclassering Nederland

Het teamgevecht

In het begin was het even wennen voor iedereen wat is nu precies je rol en je functie en wat houdt dat dan in. Voor het gemak krijgen de deelnemers een kaartje waarop staat wat je rol en je functie is met daarop uitgeschreven wat je het beste kan doen en hoe je het kan doen.
Zo zag je ook dat gedurende de battles de mensen steeds meer in een rol bleven en nog steeds meer doorhadden, dat als je in je rol blijf het beter gaat. Als je verdediger ben moet je zorgen dat je zo lang mogelijk blijf staan en niet teveel risico’s gaan nemen. Als aanvaller moet je juist wel wat meer risico’s nemen en communiceren met je collega verdedigers dat ze jou goed beschermen. Dan kan jij proberen je tegenstanders aftikken en te zorgen dat jullie zo geleidelijk aan kunnen gaan winnen. Samenwerken en communiceren zijn cruciaal ook tijdens de Workshop Viking vechten Reclassering Nederland.

samenwerken als een team
"Heel leuk om te merken is dat als ik in mijn rol blijf het veel beter gaat. Ik blijf langer in het gevecht en kan echt mijn collega helpen om de tegenstanders af te tikken"
Discipline
Medewerker
Reclassering Nederland

Wil je meer weten over de rollen en functies binnen de Viking teambuilding Battle lees dan vooral even verder in dit artikel over de rollen en functies hier is dat heel duidelijk uitgeschreven hoe en wat alles in zijn werk gaat.

Competitie

Wat heel mooi was om te zien is dat na een tijdje de mensen steeds fanatieke werden maar dat op een gegeven moment de onderlinge spanning wel wat hoog op liep. De competitie zat er goed in bij de teams. Beide teams wilde heel graag winnen. Zo was het af en toe even nodig om iedereen weer terug te halen in het hier en nu. De focus weer terug, rustig ademhalen om er zo weer voor te zorgen dat het niet te hard ging en dat de deelnemers niet alles op alles gingen zetten om maar te winnen. Het blijft heel belangrijk om beheerst te vechten en goed te kijken wat je doet en te zorgen dat je je tegenstander rustig aftikt en niet te hard. Het is niet de bedoeling elkaar pijn te doen, maar een tik moet wel gevoeld kunnen worden.

"Als je er alleen voor gaat ben je zo weg. Je wordt van alle kanten afgetikt"
Discipline
Medewerker
Reclassering Nederland

de onvermijdelijke discussies

Regelmatig ontstaat er de onvermijdelijke discussies van jij bent af ik heb je geraakt! Nee je hebt me niet geraakt ik ben niet af! Een belangrijke regel bij de Viking teambuilding Battle is dat degene die geraakt wordt bepaald of hij af is. We gaan ervan uit dat iedereen eerlijk speelt en niet de boel probeert te flessen om zo door valsspelen te winnen. Het kan wel heel goed voorkomen dat je in alle ophef en opwinding tijdens het gevecht gewoon niet voelt of niet registreert dat je geraakt wordt. Dat kan en dat geeft niet dat hoort er ook gewoon bij. Het is niet de bedoeling dat je tijdens het gevecht gaat discussiëren met elkaar “ja ik heb je geraakt je bent af! Nee je hebt mij niet geraakt ik ben niet af” accepteer dat de andere persoon het niet registreert of voelt. Probeer het gewoon nog een keer. Maar voor iedereen geld speel eerlijk en neem je hits! Af is as.

Groeien in je rol

Hoe werkt de workshop Viking teambuilding Battle? Eigenlijk kunnen we deze vraag beantwoorden met; door in je rol te blijven en je functie uit te voeren. Tijdens de workshop is er voldoende tijd om meerdere teamgevechten te houden. Dat is ook wel nodig om de deelnemers ook de tijd te geven te groeien in hun rol. Je doet dit niet iedere dag en waarschijnlijk ook voor de eerste keer. Daarom is het ook belangrijk mensen de tijd te geven om het te leren en steeds een beetje beter te worden. Ook heeft het geen zin om direct na een teamgevecht alles helemaal anders te gaan doen, probeer een tactiek een paar keer uit en pas het daarna eventueel aan. 

Evaluatie moment

Na een aantal teamgevechten is er dan ook weer even een moment van evaluatie. Wat gaat er goed, wat kunnen we misschien anders doen, is er iemand die misschien beter op een bepaalde positie kan staan. Sommige mensen zijn van nature meer verdedigers dan aanvallers. Tijdens de evaluatie momenten kan het team aangepast worden, maar let op te veel of te snel wisselen is ook niet altijd goed. Laat mensen groeien in het gevecht.

Hoe werkt de Viking teambuilding battle workshop nu eigenlijk? in je rol en functies blijven en samenwerken

Samenwerken

Zoals we hierboven ook al zagen is er na een aantal Viking teambuilding battles de mogelijkheid om de boel te evalueren. Bij de Reclassering bleven de meeste mensen wel in hun rol, de verdedigers bleven verdedigen en soms werden er 1 of 2 rollen gewisseld. Wel werd er vaak afgewisseld met de positie, wie staat waar en wie helpt de langwapenvechter met de aanval. Waar in het begin de meeste deelnemers snel naar voren gingen om te proberen de tegenstander af te tikken. Werd er later veel beter samengewerkt. 

Het gaat bijna automatisch

Het bleek echt waar te zijn dat als je in je rol blijft en je functie goed uitvoert het gevecht veel beter verloopt en niet iedereen heel snel afgetikt wordt. Zo gaat het samenwerken bijna automatisch, je wil niet snel uit het spel liggen en direct afgetikt worden. Daardoor ga je rustiger en beheerder te werken gebruik je de kracht van je collega’s in het gevecht. Zo vertelede een medewerker heel mooi “Het voelt meer als spelen dan als teambuilding en je gaat automatisch meer samenwerken. Het leuke van de Viking Teambuilding Battle is dan ook dat je direct afgestraft wordt als je niet samenwerkt en je merkt direct als je wel gaat samenwerken.

Wij willen wel een Viking Teambuilding Battle

Heb je na het lezen van dit artikel zo iets van “ja dit lijkt mij geweldig leuk om te doen met mijn collega’s (of vrienden)” neem dan gerust contact op of bekijk de uitgebreide pagina van de Viking Teambuilding Battle. Hier lees je nog meer over de workshop en kan je achterhalen wat de kosten zijn.

De Viking Teambuilding Battle is een leuke, unieke en vooral bijzondere manier van teambuilding, waarbij het samenwerken als vanzelf gaat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner