Zwaardvechten leren

Zwaardvechten leren bij Vechten als een Viking (VaeV) is vroegmiddeleeuws zwaardvechten in Viking stijl. Je leert om te gaan vechten met stalen botte wapens volgens een aantal beperkende regels. Dit wordt ook wel re-enactment vechten genoemd. Omdat je een zo realistisch mogelijk ogend gevecht gaat houden met beperking van waar je een tegenstander mag raken. Hierdoor ontstaat er een uitdagende, intensieve en unieke contactvechtsport waarbij snelheid en techniek een hele belangrijke rol spelen. Omdat we werken met beperkende raak gebieden (hit-zones) maken we weinig tot geen gebruik van harnassen of ander pantser. Wapen controle en beheerst vechten is zeer belangrijk en daarom is het goed om eerst de basiscursus te doorlopen.

Zwaardvechten leren - zwaard en schild vechten

Zwaardvechten leren - de Basiscursus

De basiscursus heeft als doel je te leren vechten volgens de beperkende regels van het re-enactment vechten. Zoo dat jij deze kan gaan toepassen tijdens de groepstrainingen. De groepstrainingen zijn sparsessie waar je met je verworven skills jezelf iedere training weer kan uitdagen om beter te worden.

Om de veiligheid van jezelf en je medevechters te vergroten is het van belang dat je de regels goed weet en de basistechniek beheerst. Om dit te trainen heeft VaeV de basiscursus ontworpen. Hoe kan je het beste bewegen, hoe moet je beheerst slaan en wat is de beste verdediging.

De Basiscursus

In drie 1 op 1 lessen de basis leren van het vroeg middeleeuwse/re-enacment zwaardvechten.

De eerste les leer je de regels, wat mag wel en wat niet. Dan de basis houdingen en de manier van bewegen. Tijdens de tweede en derde les gaan we aan de slag met het slaan, verdedigen en combineren. Zodat we  je stap voor stap klaar maken voor het echte werk tijdens de groepstraining. De lessen duren ongeveer 1,5 uur per sessie. VaeV heeft materialen beschikbaar die je kan lenen om de cursus te doorlopen.

Het is ook mogelijk om de basistraining op een eigen locatie te houden voor een kleine groep mensen. Ga dan voor de workshop optie.

Voel je even Viking - Viking Vechten Alkmaar

Voor wie is de basiscursus

Voor iedereen die opzoek is naar een leuke en uitdagende vechtsport dat net even anders dan de bekende sporten zoals voetbal of basketbal. De 1 op 1 trainingen zijn speciaal bedoeld voor mensen die nog geen ervaring hebben met re-enacment vechten of andere vormen van zwaardvechten*. In drie lessen doorlopen we de volledige basis die je nodig hebt om deze vechtsport te beoefenen. We beginnen met de regels en hoe je het beste kan bewegen vervolgens leer je de beste manieren om je wapen te hanteren dan leer je verdedigen en aanvallen. Tijdens iedere les hebben we ook een aantal oefeningen om spieruithoudingsvermogen en coördinatie te trainen. Na het volgen van de basiscursus kan je zelfstandig mee gaan training met de groepstrainingen.

*Heb je al ervaring met andere vormen van zwaardvechten dan kan de basiscursus waarschijnlijk ingekort worden. We bekijken dan jouw persoonlijke situatie en stemmen de cursus/training daarop af.

Zwaardvechten Basiscursus

Zwaardvechten leren in drie 1 op 1 sessies. Leer basis van het zwaardvechten in Viking stijl.

Basiscursus € 145,-

 • Persoonlijk en uitdagend
 • In de sportschool (of gymzaal)
 • Na de cursus kan je meedoen met de groepstraining
 • Gratis kennismakingstraining

Workshop Viking Vechten

Training voor kleine groepen of een workshop met een grotere groep.

Maatwerk prijs op aanvraag

 • Afgestemd op jullie wensen
 • Op locatie (bv. in-company)
 • Veel hands-on “zelf-doen”
 • Lekker actief, uitdagend en leuk!

Wat ga je leren tijdens de cursus

Tijdens de drie sessie leer je de basis van het vroegmiddeleeuws zwaardvechten. We gaan samen onderanderen aan de slag met:

 • een aanvallende of een verdedigende houding aan nemen
 • de anatomie van het zwaard
 • hoe beweeg je effectief
 • gecontroleerde slagbewegingen maken
 • hoe hou je een zwaard vast
 • hoe hou je het schild vast
 • aanvallen en verdedigen
 • combinaties
 • afstand houden tijdens het slaan
 • en nog veel meer….
Vecht je Fit - Train als een Viking en vecht voor je conditie

Verder Zwaardvechten leren

Na de basiscursus kan je ervoor kiezen om je skills verder te verbeteren tijdens de groepstrainingen, maar je kan er ook voor kiezen om nog extra 1 op 1 trainingen te nemen. Tijdens de groepstrainingen is er meestal minder ruimte voor het verbeteren van bepaalde technieken. Dit kan je bij uitstek verder verdiepen tijdens losse 1 op 1 trainingen, ook wel personal trainingen (PT) genoemd. 

De PT wordt net als de basis training gegeven in de sportschool, een professionele omgeving waar een breed scala aan trainingshulpmiddelen tot onze beschikking staat. VaeV bied ook de mogelijkheid om buiten te trainen tegen een nog scherper tarief. De PT’s zijn ook uitermate geschikt als een leuke en unieke manier om fit te worden en te blijven. Hoe leuk is dat, lekker sporten met Viking wapens. Dat is pas echt uniek!

Een zwaardvecht PT binnen kost € 50,- per persoon en een Zwaardvecht PT Buiten kost € 35,- per sessie.  De PT sessie duren ongeveer ongeveer 1 uur. Wil je hier meer van weten neem dan even contact op en kijk ook even op onze tarieven pagina voor alle andere opties.

Wacht niet langer met zwaardvechten leren en neem contact op

Vechten als een Viking / Viking Fitness
1824 Alkmaar
theo@vechten-als-een-viking.nl
06-28559202
KVK: 82792208
BTW-id: NL003733280B92

Neem contact op met Theo Prins van Vechten als een Viking
WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner