Basisuitrusting Zwaardvechten

Wil jij beginnen met het vechten als een Viking? Leuk, hier vind je een aantal handige tips over wat je in de basis nodig hebt om te beginnen en waar je dat kan kopen of misschien dat je het zelf kan maken. De basisuitrusting zwaardvechten is eigenlijk vrij simpel. Je hebt een goede handschoen nodig, een schild en/of een wapen (stok).

Zwaardvechten in Alkmaar samen spelen met zwaarden

Mooie wapens

Daar blijft het natuurlijk niet bij want je wil waarschijnlijk meer, tijdens de trainingen zie je allemaal mooie en interessante wapens langskomen waar je eigenlijk ook wel graag mee wil leren vechten. Belangrijk is dat je in het begin niet te veel wil, start met een wapenstok (goed hardhout) en een schild. Maak eerst de techniek van het verdedigen en beheerst vechten eigen en ga dan pas door met andere wapens en of een zwaard. Het vinden van een goed en prettig vechtzwaard is nog wel een kleine zoektocht en een investering.

Blauwe plekken

Zoals je wellicht al in de regels hebt gelezen is de basisbescherming (verplichte bescherming) voor het Viking vechten een handschoen voor je wapenhand. Dit is wat we minimaal aan bescherming nodig hebben want een slag op je vingers kan nadelige gevolgen hebben. Dat wil niet zeggen dat je graag andere delen van je lichaam ook extra beschermd wil hebben. In principe bepaal je zelf hoeveel bescherming je draagt. Wat jij prettig en comfortabel vindt. Het vechten als een viking is een contactvechtsport dus je loopt blauwe plekke op en het kan zijn dat je hier en daar een lichte blessure (wondje, beurse spier) oploopt. Voor het HEMA vechten is de verplichte basisuitrusting voor het sparren een handschoen en een scherm masker. Bij de historische martial art is het hoofd een belangrijk onderdeel van de techniek, vandaar dat deze voldoende beschermt dient te zijn.

De basisuitrusting zwaardvechten

In het inleidende deel geef ik het al aan de basisuitrusting zwaardvechten is vrij simpel; handschoen, schild en wapenstok. Maar als je niet weet waar je wezen moet of hoe te beginnen is het niet zo simpel. Daarom ook dit artikel. Voor de nieuwe leden van VaeV is dit het startpunt als je net lid bent geworden van de club. Voor niet leden is het ook waardevol, je vind hier meerdere opties voor je start kit of uitbreiding op je bestaande kit. Mocht je vragen hebben of twijfel je of iets geschikt is neem dan zeker even contact op.

Bij VaeV bieden we verschillende vormen van zwaardvechten aan. Voor de verschillende vormen gelden ook verschillende basisuitrustingen.

Basisuitrusting Viking Vechten: Handschoen en wapenstok
Basisuitrusting HEMA: Handschoen, Scherm masker en Kontstof HEMA zwaard

In dit artikel gaan we verder per zwaardvecht vorm de basisuitrusting behandelen. Als je bij VaeV meerdere vormen beoefent of gaat beoefen kan je veel gebruiken bij de verschilden vormen van het zwaardvechten. Je hoeft niet per stijl een set te hebben.

Basisuitrusting zwaardvechten - Viking Vechten

De basisuitrusting zwaardvechten voor het Viking vechten verschilt van de uitrusting voor de HEMA daarom hebben we het hier ook opgesplitst. Voor het vrij vechten bij het Viking vechten is in principe geen hoofdbescherming nodig. Het hoofd hoort niet tot een raakgebied en we trainen op het veilig en gecontroleerd vechten zodat het hoofd ook nagenoeg niet geraakt wordt. Het blijft wel een risico en het is aan jouw (de vechter) oom te kiezen hoeveel bescherming je draagt. Het is dus ook meer dan acceptabel om een helm of scherm masker te dragen. Dit artikel gaat over de minimale uitrusting om te kunnen starten.

De Handsschoenen

De belangrijkste basisuitrusting zwaardvechten is toch wel de handschoen. Voor de handschoenen geld, hoe dikker hoe beter beschermd maar dat gaat ten kosten van je bewegingsvrijheid. We stellen geen eisen aan de handschoenen alleen is het advies ga voor en gerenommeerd merk zoals hieronder aangegeven. Als je ook aan re-enactment gaat doen zijn er wel eisen en dat heeft te maken met het historische karakter en wat je wel en niet kunt dragen op evenementen. Hier gaan we uit van basisuitrusting voor de vechtsport en het hoeft dus niet te voldoen aan historische correctheid. Hieronder volgen een paar handschoenen die wij zelf bij de trainingen gebruiken.

De Historical European Martial Arts (HEMA) handschoenen van Red Dragon bieden een hele goede bescherming voor zowel enkelhandige wapens als dubbelhandige wapens. De vingers en knokkels worden extra goed beschermd. Hierdoor heb je we iets minder bewegingsvrijheid maar wel optimale bescherming.

Verkrijgbaar in de maat 12″ en 13″

Te koop bij VaeV via ons verkoop kanaal van Fitness Viking.

Basisuitrusting Zwaardvecht de lichtere handschoenen

Een iets goedkopere variant is deze “padded” handschoen. Door de lichtere uitvoering heb je ook direct minder bescherming. Het voldoet prima voor het vechten als een viking het kan alleen zijn dat je tikken op je vingers meer (en langer) voelt. Je hebt met deze handschoen wel meer bewegingsvrijheid maar minder bescherming.

Ook deze handschoenen zijn via VaeV te koop.

VaeV is officiële reseller van het Duitse Battle Merchant. Alles wat je op deze website ziet kan je bij VaeV bestellen tegen een iets scherper tarief. 

https://www.battlemerchant.com/en/armour/protective-gear/hema/

Je kan ook kiezen voor motor handschoenen. Let wel op dat je de lange variant kiest die ook doorloopt voorbij de pols. Je pols is nog wel een plek waar je harder dan normaal geraakt kan worden tijdens een verdedigingsactie. Hoe beter deze beschermt hoe prettiger!

Voor je schild hand heb je over het algemeen geen grote dikke handschoen nodig (past ook meestal niet in het handvat). Hier kan je prima een lashandschoen of een dikke werkhandschoen voor gebruiken. De werkhandschoenen van de Action (met kunststof stukken op de vingers) zijn goede schild handschoenen.

Het Vikingschild

Het Vikingschild is een heel belangrijk onderdeel van de sport en het makkelijkste zelf te maken. Er zijn wel webshops die complete schilden aanbieden maar daar betaal je dan ook wel voor. Het is niet heel moeilijk om een functioneel Vikingschild te maken, lees eerst dit artikel eens door en dan heb je een goed beeld hoe je te werk moet gaan.

Basisuitrusting Zwaardvecht door VaeV gemaakt Viking Schild

Zie je het niet zitten om zelf een schild te maken? Geen probleem bij VaeV hebben we veel ervaring met het maken van relatief lichte schilden en wij maken dan ook graag een schild voor jou! De kosten zijn € 180,- voor leden.

Je ontvangt dan een standaard schild met een diameter tussen de 70 en 90 cm. Met een standaard boss en een eenvoudig handvat. Gemaakt van gelaagd multiplex platen van 2x 3.2 mm. Bekleed met een laag linnen aan de voor- en achterkant. De rand wordt afgewerkt met perkament en met stiksels vast gezet.

Wil je een andere (luxere) boss dan kan dat ook, tegen een meerprijs.

Voor niet leden kost een custom made Viking Schild 200,- exclusief verzendkosten.

De Wapens

Zoals eerder aangegeven hou het simpel, zeker als je net begint. Het kopen van een zwaard is niet iets wat je 1, 2, 3 doet. Het is belangrijk dat het zwaard goed in balans is, niet te zacht is maar ook niet te hard en goed flexibel. Als je een zwaard wil aanschaffen overleg dan altijd met je trainer en mede vechters over wat een goede keuze is. Begin dus simpel en start met een wapenstok.

Essenhouten voorhamersteel van de Welkoop

Voor een goede wapenstok is het belangrijk dat je kies voor goed hout. Je kan een stuk berk of hazelaar nemen, dat is over het algemeen redelijk flexibel en hard genoeg om klappen van stalen wapens op te vangen. Berk en hazelaar kan je zelf hier en daar wel vinden.

De beste keuze is toch wel een essenhouten steel. Deze zijn in verschillende varianten te krijgen bij Doe-het-zelf zaken en tuincentra. De lengte van je wapen stok mag niet langer zijn dan 90 cm.

Bij de Welkoop hebben ze mooie stelen van Essenhout. Bijvoorbeeld deze voorhamersteel. Het kan zijn dat je de steel nog wat dunner wil maken. Dat kan je doen met een blok- of trekschaaf.

Zwaarden, bijlen en Saexen

Wil je meer dan een houten steel kan je opzoek naar een bijl kop, je kan ook de stap maken naar een Saex of een heus zwaard. LET OP!! voordat je een wapen koopt overleg het dan met je mede vechters of de club waar je bij aangesloten bent of waar je vaak traint. Er zijn veel slechte wapens te verkrijgen die er leuk uitzien maar NIET geschikt zijn voor onze sport. Ze bramen snel en zijn gewoonweg te lomp om veilig en beheerst te hanteren. Hieronder zie je een opsomming van een aantal leveranciers die goede wapens verkopen, blijf wel overleggen voor je iets aanschaft!!.

VaeV verkoopt ook een aantal zwaarden die goed geschikt zijn voor de beginnende vechter. Niet super licht en optimaal wendbaar, maar goed om te beginnen en heel betaalbaar! Neem contact op voor meer informatie.

    • Zwaarden van Historical Market zijn gemaakt voor de sport en super licht in handeling en hard op de randen. Deze zijn voor de gevorderde vechters of mensen met een groter budget.

    • VeaV bied ook de mogelijkheid om een bijl te kopen. Handgemaakt in Alkmaar Nederland ⚔

Basisuitrusting zwaardvechten HEMA stijl

De basisuitrusting voor het HEMA vechten begint met handschoenen, een scherm masker en een kunststof langzwaard of andere kunststof combinatie. De handschoenen zoals hierboven aangegeven voor het Viking vechten gelden ook voor het HEMA vechten.

Over de scherm maskers en zwaarden later meer! VaeV verkoopt deze spullen ook, mocht je geïnteresseerd zijn.

Basisuitrusting Zwaardvecht Kunststof HEMA langzwaard

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner