Wil jij beginnen met het vechten als een Viking? Leuk, hier vind je een aantal handige tips over wat je in de basis nodig hebt om te beginnen en waar je dat kan kopen of misschien dat je het zelf kan maken. De basisuitrusting zwaardvechten als een viking is eigenlijk vrij simpel. Je hebt een goede handschoen nodig, een schild (zelf maken) en een wapen (stok).

Mooie wapens
Daar blijft het natuurlijk niet bij want je wil waarschijnlijk meer, tijdens de trainingen zie je allemaal mooie en interessante wapens langskomen waar je eigenlijk ook wel graag mee wil leren vechten. Belangrijk is dat je in het begin niet te veel wil, start met een wapenstok (goed hardhout) en een schild. Maak eerst de techniek van het verdedigen en beheerst vechten eigen en ga dan pas door met andere wapens en of een zwaard. Het vinden van een goed en prettig vechtzwaard is nog wel een kleine zoektocht en een investering.

Blauwe plekken
Zoals je wellicht al in de regels hebt gelezen is de basisbescherming (verplichte bescherming) een handschoen voor je wapenhand. Dit is wat we minimaal aan bescherming nodig hebben want een slag op je vingers kan nadelige gevolgen hebben. Dat wil niet zeggen dat je graag andere delen van je lichaam ook extra beschermd wil hebben. In principe bepaal je zelf hoeveel bescherming je draagt. Wat jij prettig en comfortabel vindt. Het vechten als een viking is een contactvechtsport dus je loopt blauwe plekke op en het kan zijn dat je hier en daar een lichte blessure (wondje, beurse spier) oploopt.
De basisuitrusting Zwaardvechten als een Viking
In het inleidende deel geef ik het al aan de basisuitrusting is vrij simpel; handschoen, schild en wapenstok. Maar als je niet weet waar je wezen moet of hoe te beginnen is het niet zo simpel. Daarom ook dit artikel. Voor de nieuwe leden van Vechten als een Viking is dit het startpunt als je lid bent geworden van de club.
De Handschoen
De absolute basisuitrusting is toch wel de handschoen. Aan de handschoen worden geen eisen gesteld en het is volledig aan jou om te kiezen wat je wil. Als je ook aan re-enactment gaat doen zijn er wel eisen en dat heeft te maken met het historische karakter en wat je wel en niet kunt dragen op evenementen. Hier gaan we uit van basisuitrusting voor de vechtsport en het hoeft dus niet te voldoen aan historische correctheid. Hieronder volgen een paar handschoenen die wij zelf bij de trainingen gebruiken.

De Historical European Martial Arts (HEMA) handschoenen van Red Dragon bieden een hele goede bescherming voor zowel enkelhandige wapens als dubbelhandige wapens. De vingers en knokkels worden extra goed beschermd. Hierdoor heb je we iets minder bewegingsvrijheid maar wel optimale bescherming.
Te koop bij onder andere “Zwaard en Volk” en “Celticwebmerchant”.

Een iets goedkopere variant is deze carbon handschoen. Door de lichtere uitvoering heb je ook direct minder bescherming. Het voldoet prima voor het vechten als een viking het kan alleen zijn dat je tikken op je vingers meer (en langer) voelt. Je hebt met deze handschoen wel meer bewegingsvrijheid maar minder bescherming.
Ook deze zijn te koop bij “Zwaard en Volk“.
Voor je schild hand heb je over het algemeen geen grote dikke handschoen nodig (past ook meestal niet in het handvat). Hier kan je prima een lashandschoen of een dikke werkhandschoen voor gebruiken.
Het Vikingschild
Het Vikingschild is een heel belangrijk onderdeel van de sport en het makkelijkste zelf te maken. Er zijn wel webshops die complete schilden aanbieden maar daar betaal je dan ook wel voor. Het is niet heel moeilijk om een functioneel Vikingschild te maken, lees eerst dit artikel eens door en dan heb je een goed beeld hoe je te werk moet gaan.
Ben je niet zo handig vraag dan tijdens de training of iemand je wil helpen of vraag aan VaeV of ze een schild voor je willen maken.
Wapen
zoals eerder aangegeven hou het simpel, zeker als je net begint. Het kopen van een zwaard is niet iets wat je 1, 2, 3 doet. Het is belangrijk dat het zwaard goed in balans is, niet te zacht is maar ook niet te hard en goed flexibel. Als je een zwaard wil aanschaffen overleg dan altijd met je mede vechters over wat een goede keuze is. Begin dus simpel en start met een wapenstok.

Voor een goede wapenstok is het belangrijk dat je kies voor goed hout. Je kan een stuk berk of hazelaar nemen, dat is over het algemeen redelijk flexibel en hard genoeg om klappen van stalen wapens op te vangen. Berk en hazelaar kan je zelf hier en daar wel vinden.
De beste keuze is toch wel een essenhouten steel. Deze zijn in verschillende varianten te krijgen bij Doe-het-zelf zaken en tuincentra. De lengte van je wapen stok mag niet langer zijn dan 90 cm.
Bij de Welkoop hebben ze mooie stelen van Essenhout. Bijvoorbeeld deze voorhamerstaal. Het kan zijn dat je de steel nog wat dunner wil maken. Dat kan je doen met een blok- of trekschaaf.
Na de basisuitrusting….
Oké dan als je deze basisspullen voor elkaar hebt ben jij helemaal klaar voor het gevecht! Met je handen in de bescherming, je schild in mooie kleuren en een eigen patroon en een knappe wapenstok kan jij je tegenstanders te lijf gaan tijdens de trainingen.
Als je vaker gaat trainen merk je dat je toch ook wel op andere plekken extra bescherming wil hebben. Na de basis is knie- onderarm- en elleboogbescherming de volgende stap. Je kan beginnen met knie- en elleboogbeschermers die men gebruikt voor skeeleren of skateboarden. Kijk eens bij de Decathlon.
Wil je iets meer bescherming en meer gericht op de zwaardvechtsport (HEMA) dan kan je ook terecht bij “Zwaard en Volk” of bij het Franse “Black Armoury“. Overleg altijd even met een van je mede vechters of met VaeV voordat je iets aanschaft. Over het algemeen hebben we veel ervaring met bepaalde producten en ook minder goede ervaring met andere, het is zonde van je geld als je iets koopt wat eigenlijk niet echt geschikt is.
Vecht ook in stijl van de Rusviking met de Fitness Viking Branded! vechtbroek. De pofbroek geeft weer een andere dimensie aan het vechten omdat je rekening moet houden met een hoop extra stof. Ook biedt Fitness Viking handige tassen om je wapens te vervoeren zodat je aan de regels voldoet voor 3 punts beveiliging. Klik op de afbeeldingen voor meer informatie.
Voor de verdere bescherming is er verschrikkelijk veel keuze. Je kan gebruik maken van contact foam (G-Form) bescherming, bescherming voor motorcross en ga zo maar door. Belangrijk is dat het werkt! Dat het dus goed blijft zitten tijdens de intensieve trainingen, niet afzakt, goed beschermd en ook comfortabel is en je niet te veel belemmert in je bewegingen. Als Re-enactor moet je ook nog rekening houden met het feit dat je wel moderne bescherming mag dragen alleen niet zichtbaar. Dus het moet onder je kleding passen. Heb jij zelf nog goede ideeën en opties voor bescherming? Laat dan een reactie achter of stuur een berichtje en dan kunnen we het toevoegen aan dit artikel.
Club kleding
Via Fitness Viking Kleding hebben we ook een aantal leuke T-shirts en petjes beschikbaar. Help mee de sport groter te maken en laat zien dat jij een Vikingstrijder bent! Bekijk de VaeV producten in de webshop van Fitness Viking.

Wil jij ook meedoen
Heb je nog nooit meegedaan? Kom dan een keer mee trainen en ervaar de spanning om te schuilen achter je schild en te wachten op een opening in de verdediging van je tegenstander en hem of haar dan af te tikken. Maar pas op voor speren en bijlen die je van alle kanten kunnen belagen en voor je het weet lig je er zelf uit.
Neem Contact op en vraag naar de mogelijkheden om mee te doen. Come and join the fight!