De Wapens

Een belangrijk deel van de sport zijn toch wel de wapens. De wapens hebben een aantrekkingskracht en het is niet alleen leuk om de wapens te verzamelen maar ze ook daadwerkelijk te gebruiken. Bij het western stijl re-enacment vechten maken we gebruik van botte replica wapens, re-enactment wapens. Welke wapens er veel gebruikt worden is hier beschreven.

Re-enactment wapens

Wapens en wetgeving

Als eerste een belangrijk stuk dat je moet weten. De replica wapens die we gebruiken vallen onder de wapenwet. Om specifiek te zijn in de categorie IV lid 2. Dit houd in dat volwassenen (18+) deze wapens mogen bezitten en vervoeren. Het wapen moet tijdens vervoer dusdanig verpakt zijn dat je minimaal 3 handelingen nodig hebt om het wapen te trekken. Het is niet toegestaan het wapen in een schede aan je riem te dragen in de openbare ruimte. Verder mag je er wel mee trainen in niet voor publiek toegankelijke ruimtes.

Wil je meer weten over de wetgeving omtrent re-enacment wapens lees dan verder op de pagina van de overheid.

Botte wapens zijn ook wapens

Het is belangrijk om je te realiseren dat je met wapens sport, ook al is een zwaard bot het is en blijft een wapen ontworpen om mensen mee te verwonden en uit te schakelen. Zeker als we kijken naar een zwaard, dit wapen is zeer efficient in het verwonden van mensen. Daar is het voor ontworpen en naar geoptimaliseerd. Dit geld ook voor replica wapens ze zijn dan wel niet scherp maar de handeling is wel naar het oorspronkelijke ontwerp. Hou dit altijd top-of-mind!

Battle-ready

De wapens die je gebruikt moeten battle-ready zijn. Wat houdt dat in? Dat betekent dat het wapen gemaakt moet zijn om mee te vechten. Dus het bald moet flexibel (veerkrachtig) zijn en de randen afgerond en gehard.

Verschillende typen wapens

Zoals we in de re-enactment vecht regels kunnen lezen onderscheiden we een aantal verschillende type wapens. Niet alleen verschil in type slag of steek maar ook in bereik en het aantal handen wat je toepast.

We kunnen een onderverdeling maken in de volgende types:

  • zwaarden
  • bijlen
  • lang-wapens (speren etc..)
  • messen
  • Schild

Zwaarden

In de categorie zwaarden kunnen we verschillende soorten zwaarden terugvinden die gedurende de Viking periode gebruikt werden. Een zwaard is grofweg opgebouwd uit een aantal delen. Kling (het blad), de pareerstang, handvat en de pommel. De kling kan verschillende snijkanten en vlakken hebben. Het viking zwaard had over het algemeen twee snijkanten die over de volledige lengte van de kling lopen.

  • Viking zwaard (eenhand zwaard met twee snijkanten en gemiddelde tussen de 80 en 90 cm lang) – 1
  • Sabel (de bolle kant is volledig snijvlak en de holle kant alleen de eerste 10 tot 15 cm) – 2
  • Viking zwaard met een snijkant (lengte tussen de 75 en 85 cm) – 3

Bijlen

De Vikingen staan bekend als vechters met bijlen. Van kleine snelle eenhands-bijltjes tot de grote tweehandige danaxe. We onderscheiden twee type bijlen.

  • Eenhandige bijlen (maximaal 90 cm lang) – 1
  • Daneaxe (tweedehands bijl tot maximaal 2 m lengte) – 2

lang-wapens (speren etc..)

In deze categorie vinden we speren en alle andere lang-wapens die je maar kunt bedenken. In de vikingtijd werden ook landbouwwerktuigen gebruikt als wapens. Hier kan je dus ook denken aan zeisen en hooivorken. Lang-wapens worden met twee handen gebruik met de uitzondering van de een-hands-speer deze gebruik je met één hand (aha vandaar de naam ;-).

  • een-hands-speer – 1
  • speer – 2
  • vleugel-speer – 3
  • snij-speer (punt langer dan 30 cm)
  • Zeis en hooivork (landbouwwerktuigen)
  • Daneaxe (valt ook onder deze categorie)

Lang-wapens worden bijna altijd met twee handen gebruikt. Het is dan niet toegestaan om een schild te gebruiken (ook niet bij je te dragen). Je mag wel altijd een extra wapen (of meerdere) bij je dragen.

Messen

Onder de messen vallen eigenlijk alle snijwapens die korter zijn dan 75 cm en geen pommel en pareerstang hebben. Nu zijn er ook lang-seaxen bekent die de lengte hebben van een zwaard maar dan met een snijkant en geen pommel en pareerstang, deze vallen dan dus ook onder de messen.

  • mes
  • seax
  • lang-saex

Schild

Misschien denk je, een schild is toch geen wapen? Nou een Viking rond-schild is zeer zeker een wapen. Met het schild kan je actief vechten en je tegenstander uitschakelen. In het re-enactment vechten is het actief vechten met schild wel voorbehouden aan goed getrainde en ervaren vechters. We onderscheiden geen verschil tussen schilden. Alleen zijn er wel schilden met verschillende diameters. Hoe groot jij je schild maakt is aan jou, hoe groter het schild hoe beter de bescherming maar dan ben je ook weer beperkt in je bewegingen met aanvallen.

  • Viking rond Schild (diameter ongeveer tussen de 60 en 90 cm)
Viking Schild Re-enactment wapens
Viking Schild Re-enactment wapens achterkant

Een viking rond schild kan je prima zelf maken van multiplex (het beste is twee dunne lagen van 3 a 4 mmm op elkaar lijmen). Het handvat kan je maken van een plank, tak van hazelaar, of een essenhouten steel. De boss (stalen bol in het midden aan de voorzijde) kan je kopen bij verschillende webwinkels. Lees hoe je zelf in vikingschild maakt in 5 stappen.

Kies je wapen…

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er heel wat wapens waar je uit kunt kiezen. Als je net begint is het verstandig om een wapen te kiezen en hier eerst een halfjaar tot een jaar mee te gaan trainen. Als je dan iets anders wil kan je een andere kiezen en hier ook weer een periode mee trainen. De verschillende wapens hebben ook verschillende technieken en manieren om te vechten, wat een leuke afwisseling kan zijn in je sportervaring.

Om te beginnen kan je ook staren met een goeie stok van ongeveer 90 cm en een schild. De stok komt qua lengte (bereik) overeen met een bijl of zwaard, dus je begint met je vechttechnieken voor deze wapens zonder dat je daadwerkelijk al een zwaard moet aanschaffen. Het is ook duidelijk lijkt mij dat een bijl goedkoper is dan een zwaard. Dit is dus een goede kandidaat voor je eerst wapen keuze.

Kom een keer meetrainen

Geïnteresseerd? Kom dan een keer meedoen bij een Training in Alkmaar en ervaar zelf wat een uitdagende sport het is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner