Workshop Zwaardvechten

Ervaren hoe het is om te zwaardvechten als een Viking, dat kan bij Vechten als een Viking. Naast de basiscursus in drie lessen kan je ook een workshop Zwaardvechten volgen. Tijdens de workshop kan je ook de volledige basis leren van het zwaardvechten als een Viking. Hoe leuk is dat…..heel leuk kan ik je melden.

workshop zwaardvechten sparren met zwaard en schild

Verschill tussen Workshop Zwaardvechten en de basiscursus

Maar wat is nu precies het verschil tussen de workshop en de basiscursus hoor ik je vragen. Dat licht ik hieronder toe.

De Basiscursus

De basiscursus is opgebouwd uit drie lessen van een uur, waarbij we stap voor stap de belangrijkste onderdelen van het vechten als een Viking behandelen. De basiscursus is volledig gericht op het veilig leren vechten met vroegmiddeleeuwse botte stalen wapens. Na de basiscursus kan je mee gaan trainen met onze groepstrainingen op de zondagavond.

Het is ook mogelijk om de basiscursus tijdens de groepstrainingen te volgen, dan bestaat de cursus uit 2 sessie van ongeveer twee uur per sessie. We trainen dan op een afgescheiden stuk van de zaal waar de groepstraining plaats vind.

Een Workshop

Een Workshop kan hetzelfde zijn qua inhoud als de basiscursus alleen dan als 1 sessie van ongeveer 3 uurtjes. Dus eigenlijk de basiscursus in een keer. Ideaal voor mensen die verder weg wonen en niet makkelijk 3 keer naar Alkmaar kunnen komen. Maar een workshop kan ook een introductie zijn in het vechten als een Viking of als leuke activiteit voor je scouting groep, vriendenclub of als collega’s.

Een workshop kan ook een leuke activiteit zijn voor scholen die en Viking thema hebben. Zo kunnen de lessen  nog levendiger worden en een stuk beleving meegeven aan de kinderen.

Een workshop is dus hoofdzakelijk een stukje maatwerk en wordt in samenspraak met jou samengesteld.

Workshop in de herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie kwam Patrick (14) uit Naaldwijk naar Alkmaar om een ochtend te zwaardvechten als een Viking. Patrick had een workshop geboekt op 27 oktober 2022. De Vechten als een Viking workshops kunnen op verschillende locaties gegeven worden. Deze keer waren we te gast in de ruime en professionele vechtsportschool van DV-Sports in Alkmaar. Trainer Theo Prins is ook als Personal Trainer werkzaam bij DV-Sports, waar hij een breed scala aan training kan aanbieden. Van zwaardvechten en fitness training tot fit-boksen.

Het mooie van de workshop zwaardvechten bij DV-Sports

Een van de voordelen van de workshop bij DV-Sports is dat er ruime parkeergelegenheid is en dat we alle voorzieningen tot onze beschikking hebben. Zo kan je rustig omkleden in de kleedkamers en als er iemand mee is als begeleider kan er een kop koffie of thee gedronken worden in de gezellige kantine. Naast al dit zijn er natuurlijk de trainingsfaciliteiten die het allergrootste voordeel bieden. We kunnen kiezen om te trainen op de mat, in de ring of zelfs in de MMA kooi. Hoe vet is dat! In het geval van Patrick hebben we gekozen voor de MMA kooi. Nu is de MMA kooi natuurlijk niet gemaakt om in te zwaardvechten maar door gebruik te maken kunststof zwaarden en extra zachte randen om de schilden, beschermen we de kooi. 

Wat je allemaal gaat doen in de workshop

Tijdens deze workshop zijn we begonnen bij de basis. De basis van het zwaardvechten is de houding. Je oefent eerst hoe je het beste kan gaan staan. We onderscheiden twee basishoudingen; de aanvallende houding en de verdedigende houding. In dit artikel kan je meer lezen over de houdingen.

Voetenwerk

Naast een goede houding is bewegen en het voetenwerk een heel belangrijk onderdeel bij eigenlijk alle vechtsporten, zo ook bij het zwaardvechten als een Viking. De volgende stap is dan ook het bewegen en voetenwerk. Na de uitleg en zelf proberen en ervaren is het ook een aantal loop oefeningen doen om het gevoel te krijgen.

Zwaardslagen

Als we weten hoe we moeten en kunnen bewegen gaan we aan de slag met het werken met het zwaard. Om de wapencontrole te trainen hebben we een 16 tal slagen waar we mee oefenen. De slagen bestaan uit 12 snij bewegingen en 4 steek bewegingen. Stap voor stap nemen we de slagen door en hoe je ze effectief en veilig kan uitvoeren. Op onze download pagina vind je de schema’s voor links- en rechtshandig. De slagbewegingen maken we eerst statisch en daarna gaan we ook bewegen en op de pads trainen.

verdedigen met het zwaard
Verdedigen

Nu je de slagen een beetje onder de knie hebt gaan we ook nog leren hoe je een slag met je zwaard kan verdedigen. Maar allereerst moet je incasseren, voel hoe een zwaardslag op je lijf aanvoelt. We gaan niet keihard op elkaar inslaan maar rustig en beheerst snij bewegingen maken. Dit is belangrijk dat je ook voelt wat er gebeurd. Jij bepaald zelf wat te hard of te zacht is. Nu is het tijd om te verdedigen. We hebben natuurlijk een schild om slagen mee te verdedigen maar het is heel handig als je ook slagen kan afweren met je zwaard. We nemen een voor een de snij bewegingen en steken door en hoe je deze kan verdedigen. Als het verdedigen met het zwaard een beetje lukt gaan we het schild introduceren. Hoe hou je het schild vast en hoe kan je er het beste mee verdedigen.

uitleg over verdedigen
Sparren

Uiteindelijk hebben we alles doorgenomen van het zwaard en schild vechten. Nu gaan we alles samen laten komen en mag je wat je geleerd hebt toepassen. We gaan sparren. Rustig proberen om aan te vallen en te verdedigen in een 1 op 1 gevecht met de trainer/instructeur. Hoe vet is dat je bent gewoon aan het vechten als een Viking!

workshop zwaardvechten sparren met zwaard en schild

Workshop voor Scouting Wognum

Eerder dit jaar hebben we ook een workshop mogen verzorgen voor de Scouting groep uit Wognum. De scouting groep was een weekend te gast bij de scouting in Bergen en daar hebben we op een mooie zaterdagochtend de workshop Viking vechten gehouden.

Introductie van de Vikingperiode

Vechten als een Viking is ook actief in het uitbeelden van de Vikingen. Dit doen we onder de naam Vandrarna Vikinga Dus het leuke is dat we als introductie bij een workshop ook een stukje educatie kunnen meegeven. Zo wordt het net weer even wat levendiger. Dus voor deze workshop was de trainer in zijn vroegmiddeleeuwse kleding naar de workshop gekomen en had ook een aantal attributen uit de Vikingperiode bij zich. Dit werd ook als zeer positief ontvangen door de Scouting.

workshop scouting uitleg zwaard gebruik

Groepsgrootte

Om het geheel overzichtelijk en veilig te houden kunnen de groepen niet te groot zijn. 10 tot 12 deelnemers is een mooi aantal wat goed en veilig begeleid kan worden. Voor de techniek maak het niet zo heel veel uit alleen kan je dan niet iedereen de aandacht geven die je zou willen. Voor het sparren is het uitermate belangrijk. Het sparren gaat dan wel met zachte wapens, het blijven wapens en daar moet met respect mee omgegaan worden. Dus toezicht tijdens het sparren is heel belangrijk. Voor de scouting hebben we dan ook de groep van 24 scout opgedeeld in twee groepen van 12 en deze hebben om de beurt de workshop gevolgd. Toen de eerste groep aan het vechten als een Viking was is de andere groep iets anders gaan doen onder begeleiding van de scouting leiders.

scoutinggroep

De inhoud van de workshop

De inhoud van de workshop komt overeen met de beschrijving “Wat je allemaal gaat doen in de workshop” alleen als je maar een uur tot anderhalf uur hebt is het allemaal iets beknopter.

Voor wie is een Workshop zwaardvechten ?

Goeie vraag, voor wie is de workshop nu eigenlijk geschikt? Dat is eenvoudig te beantwoorden; voor iedereen die goed ter been is en vrij kan bewegen. Voor jong en oud. Bij de jongste Vikingen (6 tot 14) maken we gebruik van zachte zwaarden en schilden tijdens het sparren. Verder geld dat als je het spannend vind om met harde zwaarden te sparren kunnen we ook gebruik maken van de zachte materialen.

Lijkt het jouw leuk om zelf een workshop zwaardvechten te volgen. Ben je een leerkracht op school en zoek je een leuke actieve invulling van een Viking thema les. Zit je bij een scoutinggroep of gewoon met een groepje vrienden of collega’s neem dan zeker contact op en we bespreken de mogelijkheden. Vechten als een Viking kan ook jouw kant op komen.

Interesse in een workshop of basiscursus

Lijkt het jouw ook leuk om een workshop mee te maken of wil je een basiscursus in het zwaardvechten als een Viking vul dan snel het onderstaande formulier in en zet je eerste stap in de richting van een unieke ervaring.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner