In november 2022 kreeg ik de vraag of ik ook een workshop Viking thema kan en/of wil geven aan groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Dat kan en wil ik wel was direct mijn antwoord. Bij de jeugdlessen van VaeV zijn ook een aantal kinder van de groepen 7 en 8 die iedere week weer lekker komen trainen. De kinderen in deze leeftijdsgroep zijn ideaal voor een workshop Viking vechten.
Workshop Viking thema
Op de 1ste Montessorischool in Alkmaar waren ze bezig met het thema Vikingen en de leerkracht van groep 7/8 wilden graag iets speciaals doen om het thema af te sluiten. Zodoende kwam hij bij VaeV terecht voor een workshop Viking thema. Schoolkinderen geschiedenis laten ervaren op een sportieve manier is niet alleen veel leuker maar door de bijzondere ervaring blijft de lesstof beter hangen in het geheugen. Als klap op de vuurpijl zijn de kinderen ook nog eens lekker actief bezig en trainen een stukje oog-hand coördinatie en werken aan hun zelfvertrouwen.
Levende geschiedenis
Omdat VaeV via Vandrarna Vikinga ook aan levende geschiedenis doet kan de workshop Viking thema ook uitgebreid worden met een extra stukje educatie. Nu was dat bij de 1ste Montessorischool niet nodig. Maar een ander voordeel is dat we bij de workshop wat extra aankleding hebben en wat interessante wapens mee kunnen nemen om te laten zien. Dat maakt het nog weer een extra beleving. Via Vandrarna bieden we ook het concept Viking voor de klas aan, een complete geschiedenis beleving van de Vikingtijd.
Viking Vechten
Op donderdag 1 december was het dan zo ver, de workshop. Voor de workshop had ik mij nette Viking kleding aangedaan en nog wat extra spullen meegenomen. Twee verschillende replica Viking helmen, een grote tweehandige bijl, een zwaard, een schild, een sabel en een lang mes (saex). De kinderen mochten ook even een helm op voor het gevoel. Daarna begonnen we de workshop. We hebben genoeg materiaal om een groep van 12 kinderen tegelijk te laten vechten. We hebben dan ook de klas in twee groepen van 12 opgedeeld en deze laten we na elkaar de workshop volgen. Eerst beginnen we met een stukje veiligheid en bewustwording dat ze met wapens aan de gang gaan. Een zwaard is een zwaard ook al is deze van hout, het blijft gevaarlijk en daar moet je met respect mee om gaan.
Slag-oefening
Na de introductie gaan we direct slagoefeningen doen. Eerst goed in de basishouding gaan staan en dan slagen maken in de lucht. Beheersing en controle is belangrijk. Het is niet elkaar zo maar gaan meppen het gaat om beheersing en respect voor elkaar. Voor de slagoefeningen maken we gebruik van houten zwaarden, met deze zwaarden mogen ze niet op elkaar slaan. Naast slagen maken is het ook belangrijk om je schild goed vast te houden en te leren verdedigen. Dat hebben we aansluitend geoefend.
Sparren
De basis zit er nu op en dat was het moment om de houten zwaarden in te leveren en over te stappen op de foam zwaarden. Nu was het tijd om te sparren en de geleerde techniek op elkaar toe te passen. Belangrijk is nog steeds dat de slagen beheerst gemaakt worden en dat je niet als een malle gaat staan meppen op je tegenstander. Bij het Viking vechten maken we gebruik van een paar eenvoudige basisregels. Niet op het hoofd slaan en je bent af als je geraakt wordt op een Hit-zone (bovenbeen, torso, bovenarmen). Na een paar potjes sparren was het al weer tijd voor de andere groep van 12.
Onvergetelijke ervaring
Op deze manier, met een vechten als een viking workshop, maak je de geschiedenisles een onvergetelijke ervaring voor de leerlingen. Deze workshopsvorm werkt het beste voor de bovenbouw leerlingen. Deze groepen beschikken net wat meer over de beheersing en controle. Wil jij dit ook, workshop Viking thema, voor de leerlingen op jouw school? Dat kan neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken. Je kan het onderstaande formulier invullen of een email sturen.